Naš

Blog

Fit Code je restoran koji primarno nudi jela hrono i sportske ishrane. Ana Gifing, doktor medicine i specijalista anesteziologije i reanimatologije, je 2003. godine otpočela sa pisanjem smernica, preporuka  i pravila vezanih za ovaj vid ishrane. Hrono ishrana predstavlja alternativni vid ishrane, koji vodi ka tome da bude jedan od najpravilnijih i najprihvatljivijih načina savremene ishrane. Kada je reč o ovom metodu ishrane, značajno je istaći da je najbitnije vreme kada se unosi hrana i kombinacija hrane u smislu sadržaja nutritivnih sastojaka u namirnicama.

FAKTOR ZNAČAJA VREMENA ZA UNOS HRANE

Jedan, od dva faktora koja su bitna za hrono ishranu, upravo je vreme kada se unose određene namirnice tj nutrijenti sadržani u životnim namirnicama. Ljudski organizam luči određene hormone i enzime u toku dana kako bi namirnice bile svarene. Insulin je hormone koji pankreas luči ujutru, zato je primera radi bitno da se ujutru ne unose namirnice bogate šećerima. Vreme između unosa obroka treba biti od 4 do 5 sati, kako bi se predhodno uneta hrana svarila. Doručak treba biti oko 8 h, ručak od 12 do 13 h, popodnevna užina oko 16 h i večera u 20 h. Nakon ustajanja, bitno je doručkovati u narednih dva sata, dok se večera može ponoviti ukoliko ste radnik u trećoj smeni, s tim da druga večera treba biti bogata brzo svarljivim proteinima.

NUTRIJENTI SADRŽANI U OBROCIMA

Doručak, kao prvi dnevni obrok treba da bude najobimniji u erergetskom smislu i bogat mastima, složenim ugljenim hidratima i proteinima, bez prostih ugljenih hidrata tj šećera. Za doručak je značajan unos masnog i punomasnog sira, obzirom da on utiče na povećanje koncentracije HDL holesterola – lipoproteina visoke gustine. Unos integralnog hleba i peciva tj od brašna dobijenog mlevenjem celog zrna žitarice, je od izuzetne važnosti jer je bogatiji proteinima, mineralima i vitaminima u odnosu na standardno brašno T-400/500. Preporuka za unos ovakve vrste peciva i hleba je značajna jer se sastoji od složenih ugljenih hidrata i ostalih bitnih nutrijenata. Pored svega, za svaki obrok je bitan i unos svežeg voća i povrća, zbog sadržaja dijetetskih vlakana, mineral, vitamina i vode, kao i proteina biljnog porekla.

Ručak je obrok koji obiluje proteinima, animalnog i biljnog porekla, zato su preporuke za ručak kvalitetna mlada mesa i povrće. Mlado meso grla je bogatije proteinima i vodom, dok je starije meso bogato mastima. Povrće treba da bude što je moguće svežije, jer je količina proteina u njima generalno niska, ali istovremeno i značajna, te  bi se toplotnim i drugim načinom obrade smanjila količina proteina. Takođe je značajan unos složenih ugljenih hidrata  - skroba. U zavisnoti od ličnih potreba, povrće može da bude skrobno ili neskrobno. Bez obzira kakve su vase potrebe, ne treba se mešati skrobno I neskrobno povrće, niti ono treba dominirati nad mesom.

Užina je popodnevni međuobrok koji najčešće sadrži voće, bogato dijetetskim vlaknima i složenim i prostim šećerima i orašaste plodove bogate nezasićenim masnim kiselinama. Crna čokolada je izuzetno kvalitetan vid užine jer sadrži biljne masti, i mora biti sa minimum 70% kakaoa. Ukoliko od ručka prođe vise od 6 h ne preporučuje se užina, jer će to dovesti do obaveznog prolongiranja večere.

Večera treba biti bogata lako svarljivim proteinima poput onih iz morskih plodova i ribe, kao i neskrobnog povrća. Belo meso živine je takođe poželjno za večeru,ali ne treba da dominira nad ribom i morskim plodovima jer ne sadrže iste nutrijente u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, a i meo se svakako unosi za ručak. Večera ne sme biti sadržana isključivo od salate, ali može biti sadržana samo od ribe, ukoliko su ručak i užina bili zadovoljavajući.

U Fit Code-u ponuda hrono jela je bazirana po principima dr Ane Gifing, gde uvek možete doći na savetovanje vezano za hrono ishranu. Šefica sektora kuhinje je izuzetno upoznata sa principima, smernicama, preporukama i pravilima hrono ishrane. Sve uživaoce i konzumente ovog vida ishrane pozivamo u Fit Code, kako bi mogli da isprobaju našu ponudu hrono jela i da Vam pružimo savetodavne usluge ako su neophodne.

 

Fit Code tim!

Upotreba biljnih ulja je poslendnjih par decenija doživela ekspanziju zbog njihovog lekovitog dejstva. Zabeleženo je oko 250 biljnih vrsta iz kojih se ekstrakcijom mogu dobiti ulja visoke biološke i hranljive vrednosti. Bogata su polinezasićenim masnim kiselinama, a velika prednost u odnosu na druge masnoće koje se koriste u ishrani je ta što ne sadrže holesterol, već utiču na smanjenje "lošeg" LDL holesterola u krvi. Preporuka za unošenje masti u organizam je 1/4 masti animalnog porekla i 3/4 ulja biljnog porekla.


Pored velikog izbora biljnih ulja, kao što su ulje od maslina, suncokreta, badema, kukuruza, značajno mesto je zauzelo i ulje od semenki bundeve. Vekovima unazad koristilo se za prevenciju mnogih oboljenja. U kategoriji visoko kvalitetnih ulja i budnevino ulje je zauzelo svoje mesto zbog visoke biološke vrednosti i odgovarajuće količine masnih kiselina i drugih jedinjenja koji imaju povoljne efekte na organizam. Izuzetno je bogato omega-6 i omega-3 masnim kiselinama, delta-7 sterolima, vitaminima E, A, C, K i B, karotenoidima koji imaju odlično antioksidantno dejstvo, mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum i kalijum. Takođe, podpomaže prilikom regulacije koncentracije LDL holesterola u krvi, lečenja kardiovaskularnih oboljenja, jačanja imunog sistema, poboljšanja vida i pospešuje rad bubrega.

Obzirom da tim kuvara Fit Code-a brine o svojim konzumenti, odlučili smo da uvrstimo i bundevino ulje u ponudu, u smislu dresinga. U ponudi će biti Olga devičansko i hladno presovano bundevino ulje sa vojvođanskog podnevlja. Zahvaljujući mehaničkom presovanju ulja iz semena bundeve, Olga ulje zadržava svoja primarna nutritivna svojstva. Zbog svojih svojstva veliku primenu nalazi u kulinarstvu, gde ćemo ga koristiti kao dresing-preliv za salatu, dodatak jelima i dezertima i za sastavni deo marinada. Ubuduće salate koje su u ponudi nećemo začinjavati, već ćete Vi imati na raspolaganju pored maslinovog i bundevino ulje kako bi mogli sami začiniti salatu ili ga dodati u jelo. Obzirom da je količina i način dodavanja ulja i začina sve individualniji, odlučili smo se za ovaj potez, kako bi u stopu pratili potrebe naših konzumenata. Takođe, imaćete mogućnost da odaberete dresing po izboru, ako želite da Vam naši kuvari začine salatu tj. jelo. Ulje od semena bundeve je prezentovano 02.11.2018. na promociji novog jelovnika, prezentaciji vina vinarije Janko i degustaciji novih koktela, vina i hrane.

Glavni dobavljač ulja semena bundeve će biti firma JS&O iz Novog Miloševa. Zahvaljujući kvalitetu procesne proizvodnje gde za osam sati uberu, transportuju, osuše, očiste, upakuju i skaldište seme uspevaju da zadrže maksimalni nivo nutrijenata u semenu.

Vaš Fit Code tim! :)

Fit Code širi svoj tim kuvara. Otvorena je radna pozicija u sektoru kuhinje, za jednog samostalnog kuvara. Naš tim kuvara sačinjavaju mladi i perspektivni ljudi, koji svojim angažmanom pomeraju granice i unapređuju poslovanje našeg restorana.

KONKURS

Od Vas se očekuje da budete  odgovorni prema Vašoj radnoj poziciji u smislu, da vodite računa o dobroj higijenskoj i proizvođačkoj praksi, da u dogovoru sa kolegama izvršavate sve obaveze koje su u  Vašem domenu (pripremanje jela, trebovanje namirnica, popis namirnica, održavanje higijene...). Očekujemo da imate minimum dve godine radnog iskustva na ovoj ili sličnim pozicijama, poželjno je i završena srednja stručna škola za obrazovni profil kuvara/kulinarskog tehničara odnosno visoka škola/fakultet iz oblasti gastronomije. 

Vaš CV možete poslati na facebook: Fit Code concept bar & restaurant ili na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Konkurs traje do 20.11.2018.

 

Nadamo se lepom druženju!

Fit Code tim! :)

+38162241155

Kao što je poznato od 6.-7. Oktobra na Novosadskom sajmu u  Master centru je održan drugi po redu Gastro kup. Fit Code je i ove godine poslao svoje kuvare na ovo prestižno takmičenje kulinara. Kuvari koji su bili zaduženi za pripremanje jela jesu Davor Tumbas i Gorčin Perović. Oni su ujedno radnici Fit Code-a i studenti Visoke škole za menadžment, usmerenja za ugostiteljstvo.

 

Obojica su učestvovali u kategorijama gde takmičari individualno pripremaju hranu za dve osobe u određenoj kategoriji. Kategorije koje postoje jesu jela od mesa, poslastice, jela od testa, karving rad i slično. Naši kandidati su se takmičili u  dve kategorije, i to, Gorčin P. je radio jelo od piletine i jelo od ribe, dok je Davor T. radio jelo od ribe i jelo od testa.

 

SUDIJSKI TIM KAO NAJPOZNATIJI ŠEFOVI I KUVARI REGIONA

 

Prvog dana takmičenja, u subotu, nastupao je Gorčin, pripremajući jela za obe kategorije, dok je Davor radio prvo jelo u subotu, a drugo u nedelju. Njihov rad je bio primećen i zapažen od strane međunarodno priznatih šefova kuvara i master šefova, kao što su Dejan Stanković, Miloš Jovanović, Mladen Pršić, pakleni Saša Mišić i mnogi drugi. Imali su čast da njihova jela primeti i Michelin star chef Giorgio Diana. Takmičari su imali zadatak da pripreme jelo za dve osobe i da ga serviraju u roku od pola sata. Sudije su pored ostalog ocenjivale higijenu, način pripreme i obrade namirnica, serviranje, čuvanje namirnica, odnos sa sudijama tokom pripremanja jela i mnoge druge bitne osobenosti tokom pripremanja jela.

                                    Izvor slike: https://www.facebook.com/gastrokupsrbija/

NAŠI DEBITANTI NA GASTRO KUPU 2018

 

Gorčin je pripremao jelo od ribe, i to Lososa sa prokeljom i jelo od piletine, Rolovana piletina  sa kinoom. Davor je pripremao jelo od ribe, Brancin sa prilogom od sočiva, celera i šargarepe i jelo od testa, Testenina sa sosom od paradajza i kulena. U toku pripreme za takmičenje bili su sponzorisano od strane Fit Code-a koji su i predstavljali. Imali su Punu podršku vlasnika i tima zaposlenih na predstojećem takmičenju. Nporno su vežbali danima pre takmičenja kako bi ostvarili najbolje moguće rezultate. Gastro kup 2018 im je bilo prvo takmičenje na kom su učestvovali i osvojili medalje. Ukoliko se i sledeće godine organizuje, oni će ponovo biti učesnici u nadi da će sledećeg puta osvojiti još bolje medalje.

 

Nakon održanog takmičenja, kada su se slegli svi utisci Davor i Gorčin su bili radi da daju odgovre na par pitanja, i to:

 

KAKVI SU VAŠI UTISCI NAKON TAKMIČENJA?

 

Gorčin:  Pre svega jedno jako lepo isksutvo. Drago mi je što sam upoznao poznate i međunarodno priznate kuvare. Čak sam uspeo da izmamim  osmeh paklenom Saši Mišiću.

Davor: Fasciniram sam ovim takmičenjem. Zadovoljan sam, obzirom da mi je ovo prvo takmičenje. Smatram ovo takmičenje jako dobrim iskustvom i da će mi pomoći u daljoj karijeri.

KAKO  SU PROTEKLE PRIPREME ZA TAKMIČENJE?

 

D: Pripreme su trajale nedelju dana, prosle su u savrsenom redu, uz minimalne probleme, obzirom da sam propustio neke sitnice, i u velikoj euforiji pre takmičenja sam zaboravio tanjire za servis, oklagiju za testo...

G: Poslodavac nas je i prijavio. Bio je veoma fleksibilan po pitanju dodatne nabavke za takmičenje. Omogućio nam je sva neophodna sredstva i namirnice. Veliko smo mu zahvalni.

KAKO STE ZADOVOLJNI OCENOM SUDIJA?

 

D: Imajući u vidu moje greske, prezadovoljan sam ocenama i komentarima sudija . Dok sam pripremao jelo, sudije su bile korektne uz prijatne savete. Proveravali su frižidere, ukus hrane tokom pripreme i koliko vodim racuna o higijeni.

G: Ovo mi je prvo takmičenje i išao sam bez  prevelikih očekivanja, sasvim sam zadovoljan srebrom, ono ce me samo podstaći da budem bolji na sledećem takmičenju.

DA LI PLANIRATE PONOVO DA POSETITE GASTRO KUP?

 

D: Vidimo se sledeće godine, idemo do zlatnog pehara.

G: Naravno, vidimo se i sledeće godine na sajmu.

KAKO STE ZADOVOLJNI ORGANIZACIJOM TAKMICENJA?

 

D: Obzirom da je drugo po redu, svi propusti su prihvatljivi jer je opšte poznato da manifestacija mora da se organizuje minimum pet puta kako bi šesti protekla bez nepredviđenih okolnosti.

G: Predlog za organizatore je  da imaju još više sponzora koji bi npr dopremili posuđe, kao što su dopremili termo mikser, osnovne namirnice, klice i začinsko bilje i slično…

Našim kuvarima želimo još bolje rezultate sledeće godine na Gastro kupu, a ostalim takmičarima poručujemo da se dobro spreme i da je fer igra najbitnija.
Kontakt

Sutjeska 2 (SPENS)
Novi Sad
office@fitcode.rs

Radno Vreme

Pon - Sub 07:00 - 23:00 h 

Ned 08:00 - 22:00 h 

Rezervacija

Pozovite nas!

Mobilni: +381 62 241 155

Pronađite nas